Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Reset Forever
Aktualności: Rejestracja nowych użytkowników wyłączona - powód? botowe konta
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wirtualna zabawa - prawdziwe pieniądze  (Przeczytany 3208 razy)
PKP

« : Wrzesień 17, 2006, 10:15:24 »

Jako wstep do tej dyskusji proponuje ponizszy artykul:

http://serwisy.gazeta.pl/logo/1,66910,3598958.html

Jest w tym tekscie kilka rzeczy, ktore naprawde moga szokowac, np. dwa razy pojawiajaca sie liczba 100 000... Przeczytajcie i dopiero sie wypowiadajcie.

ttp://pkp84.blox.pl

"Najpiêkniejsze kwiaty cz³owiek dostaje na swoim pogrzebie"
Ald
Administrator

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2006, 12:47:37 »

pffft... co w tym dziwnego?
been there, seen that - nihil novi
eban

4723246
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2006, 02:28:04 »

A ja powiem tylko "Słów kilka o komputeryzmie"...

No i wole slyszec serce mojej kobiety niz pikanie modemu. Wole prawdziwy miecz w rece niz wirtualny no i... pawdziwa wyspe od wirtualnej Uśmiech

dited Due To Explicit Content
PKP

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2006, 03:22:51 »

Co w tym dziwnego? No, nie wiem jak dla ciebie Ald, ale dla mnie jest dosyc dziwne, ze w Chinach zyje 100 tys. osob, ktore utrzymuja sie ze sprzedazy rzeczy, ktore de facto nie istnieja. I co ciekawe "praca" takowa to jak sie okazuje zmudna harowa, a nie to do czego gry komputerowe stworzono, czyli wciagajaca rozrywka. To nie jest wedlug ciebie dziwne? Ja chyba juz wapniakiem jestem i nie pojmuje dzisiejszej mlodziezy (a takze nie ogarniam postepu techniki), bo dla mnie to jest bardzo dziwne, a jednoczesnie (z socjologicznego punktu widzenia) ciekawe.

ttp://pkp84.blox.pl

"Najpiêkniejsze kwiaty cz³owiek dostaje na swoim pogrzebie"
Ald
Administrator

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2006, 04:03:33 »

omg... zrozum, że Chińczycy to najtańsza siła robocza. Czy to w realu, czy to w wirtualnej rzeczywistości. To, że istnieją farmerzy którzy tylko siedzą i zbierają złoto za parę nędznych dolarów, nie jest żadną sensacyjną nowiną.

Wchodzisz na allegro - bierzesz jakąś bardziej znaną grę mmorpg i masz w cholerę ofert sprzedaży jakże wirtualnych przedmiotów/postaci.

A skoro już był przytoczony frag. o Entropia Universe - mogę się conieco wypowiedzieć o tym mmorpgu. Faktem jest, że ma on naprawdę rozbudowaną i w miarę realną (jeżeli za realną uznać handel zabawkami z przyszłości) gospodarkę. Mało tego, niektórzy na tym zarabiają - niekoniecznie sprzedając itemy innym. Jest możliwość wymiany waluty z PED (miejscowej) na USD przelewem na nasze konto bankowe. Pamiętam przypadek, kiedy jakiś polak znalazł ogromną żyłę jakiegoś minerału wycenioną na kilka tyś $.

Dlatego mnie ten artykuł ani nie szokuje, ani nie dziwi, ani nie wzrusza. Skoro ktoś woli wirtualny świat - jego sprawa. Jak zapomni o realnym, to już o nic nie będzie się musiał martwić... sześć stóp pod ziemią.
g.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2006, 04:27:46 »

Prawdą jest - jak powiedział Ald - że to nic nowego. Co nie zmienia faktu, że to smutne, że ludziom zacierają się granice, nie mają życia towarzyskiego i kulturalnego. A ludzie mogą sobie z pieniędzmi robić co chcą, nawet wydać 100 tys. na "nieistniejący" (chociaż skoro istnieje jakiś jego dowód istnienia, nawet w świecie gry, to chyba jednak istniejący) przedmiot czy wyimaginowany szacunek ;]
Ald
Administrator

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2006, 04:33:20 »

No z tymi 100tyś wydanymi na stację to jest trochę inaczej. Ona nie była kupiona w "przypływie chwili", impulsie szpanerstwa i trwonienia kasy. Właściciel na tejże wirtualnej stacji urządził bar i jakieś inne miejsca rozrywek dla swej klienteli ze świata gry.

A tacy, którzy zechcą do niego wpaść - napewno się znajdą.
Gość ma lokal - sam reguluje stawki i ma z tego wirtualne przychody.
Dlatego jak widzicie mimo, iż EU jest wirtualna - pozwala zarobiać w sposób rynkowy pieniądze.

I te przykłady właśnie tyczące sie EU mogę jeszcze zrozumieć - to jest biznes dla niektórych. Ekonomia i nic więcej.

Ale to co robią ze sobą niektórzy w WoW czy innych grach, żeby zdobyć rare-items czy tony złota, coby później sprzedawać na aukcjach - to jest delikatnie rzecz ujmując chore.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

RetroReaders | linki sponsorowane | Voodoo Guild | Cyfra | suwalszczyzna | płyta analogowa, myjka | ktalog newsy | wigry | części Toyota Mazda | złoto | wyposażenie hotelu | hotel poznań | Torby papierowe | aerobik poznań | ogłoszenia towarzyskie | солнцезащитные очки | animated pirate statues | large bronze children statues | kart rabatowych | dentysta warszawa | śmieciami poznań | gabinecie kosmetycznym poznań | naprawie wózków widłowych | instalacje przemysłowe | stairlifts | kalendarze | stairlift | oferty pracy | poznań hotel | nocleg poznań | Oase | schody poznań | kominki poznań | konstrukcje stalowe | reklamy napojów | płytki klinkierowe | dekoracje ślubne poznań | energooszczędność | okulary przeciwsłoneczne | bezpłatne ogłoszenia | aerobik poznań | hostel poznań | okna aluminiowe poznań |